Året mitt i Tyskland

Året mitt i Tyskland bydde på mange spennende og vanskelige utfordringer, noe som gjorde at jeg vokste veldig som person. Ved å ta del i en ny kultur på så nært hold, fikk jeg oppleve utrolig mye fantastisk, og ikke minst bli kjent med fantastiske mennesker jeg fremdeles har kontakt med. Jeg ville aldri vært foruten utvekslingsåret mitt!

Folket

Tyskere kan virke litt tilbakeholdne til å bli kjent med deg i begynnelsen, men de er veldig nysgjerrige og åpne mot fremmede mennesker. Som utvekslingselev får man mye oppmerksomhet!

Kulturen og Språket

Tyskland sin kultur består blant annet av elleville oktoberfester og helt unike julemarked som bare kan oppleves der. Tyskland er blitt et flerkulturelt samfunn. Dette merket jeg veldig da jeg gjennom venner med flerkulturell bakgrunn, også ble godt kjent med pakistansk og tyrkisk kultur!

Det var mer utfordrende å lære seg tysk enn det jeg trodde på forhånd. Men i og med at man kommer så nært på språket så får man veldig mye ”gratis”. Det er en utrolig mestringsfølelse når språket setter seg mer og mer! Tysk er utrolig nyttig å lære. Tysk er et av EUs offisielle språk, og er det mest utbredte språket i Europa uten Russland. I jobbsammenheng vil man ha store fordeler ved å kunne tysk.

Skolene i Tyskland varierer veldig.

Skolen jeg var på var veldig gammel. Alle må skrive for hånd hele tiden, til og med på heldagsprøver. Man blir
trukket i karakter etter et visst antall skrivefeil, noe jeg synes var litt spesielt i fag som f.eks. naturfag! Men som utvekslingselev gjaldt dette heldigvis ikke meg. Jeg synes at skolen i Tyskland er vanskelige enn i Norge, både med og uten språkutfordringen. Skolen min var veldig hjelpsom slik at jeg klarte å henge litt med i undervisningen og få året mitt godkjent.

Tyskland ligger sentralt i Europa, noe som gjør at det er lett å reise rundt
i verdensdelen.

I løpet av mitt år var jeg på biltur både til Nord-Italia, Sveits og Frankrike. Det er lett å komme seg rundt i Tyskland siden de har gode togforbindelser. Med YFU Tyskland sine mange samlinger i løpet av året fikk jeg sett en hel del av Tyskland. Jeg var på YFU-samling i Dresden, Hamburg og Köln. På samlingene blir man kjent med mange
andre utvekslingselever. Noen av disse besøkte jeg i løpet av året slik at jeg fikk sett enda mer av Tyskland!

Med vertsfamilien min dro jeg på turer ut på landet, hvor vi sov på små, koselige hoteller i ren tyskerstil. Tyskere, som nordmenn, er glad i å gå på turer i skog og mark, noe jeg var så heldig å få gjøre mye med vertsfamilien min. Vertsfamilien min besto av mine to vertsforeldre og deres 10 år gamle datter. De tok veldig vare på meg og inkluderte meg i deres daglige gjøremål. Jeg var med i stallen nesten hver dag og stelte hestene deres, og jeg ble inkludert i friidrettsklubben som vertsmoren min var trener for. Det var utrolig gøy!

Det er mange tilbud til fritidsaktiviteter i Tyskland, men det er ikke arrangert gjennom skolen så man må jobbe litt for det selv. Jeg hadde det utrolig gøy med friidrettsklubben jeg var en del av. Da ble jeg inkludert i et miljø også utenfor vennene mine på skolen. Vi fikk reist mye rundt sammen på stevner og ble derfor veldig knyttet. Tyske ungdommer har ganske mye de må gjøre av skolearbeid, så alle har ikke like mye fritid. Men vi fant alltid på et eller annet i helgene. Det var lett å komme seg inn til storbyene Frankfurt og Mainz, hvor vi shoppet, dro på museum, kafe osv. Hver mandag var det tilbud på øl på den lokale puben. Det ble da det faste møtepunktet for vennegjengen på mandagskveldene.